Långfärdspaddling

Långfärdspaddling, eller havskajak, är ett sätt att vistas på vattnet utan tävling, utan prestationskrav, för att må gott, uppleva nya saker, ha kul och koppla av. Vi gör det tillsammans och under trygga former men ger dej också möjligheten att utvecklas med en kombination av turpaddlingar och kursverksamhet.

Vi kallar det långfärd, men det kan vara stillsamma kvällsturer på spegelblanka vatten, en dagstur i närområdet, helgturer i Bohuslän eller veckolånga expeditioner i Nordnorge, eller varför inte några timmars lek och adrenalin i vågor? Det som utmärker långfärdspaddling är utrustningen vi använder. Vi har havskajaker som är gjorda för att klara paddling på öppet vatten i tuffare förhållanden, och även om olyckor är ovanliga, så har vi stort  fokus på säkerhet.

För att få följa med på turer ska man ha säkerhetsutrustning samt en kajak som är lämpad för långfärd. Kajaken ska ha två vattentäta skott (för och akter), däckslinor och handtag i för och akter. Säkerhetsutrustning omfattar flytväst, kapell, vattentätt packad mobiltelefon som ska bäras på kroppen, komplett ombyte plus förstärkningskläder vattentätt packat, karta, fika/mat efter behov och dricka. Vid paddling i kallt vatten (vinter och vår ffa) gäller torrdräkt.

Övrig utrustning som kan vara bra att ha är pump, flottör, reservpaddel, första hjälpen, bogserlina.

Vissa turer ställer krav på paddlarens färdigheter, tex att kunna genomföra kamraträddning och ha paddlat i lite mer krävande förhållanden. Övernattningsturer kräver att du har utrustning för detta och är van att vistas ute och campa.

Ansvarig ledare kan neka deltagare att delta på en tur om utrustningen inte är lämplig eller i gott skick, eller om paddlaren inte bedöms ha de färdigheter som turen kräver.

Mer information om aktiviteterna finner du i vår kalender.