Maraton SM tillika NM och SUC – Kanot

Under helgen som gick avgjordes svenska och nordiska mästerskapen i kanotmaraton i Bengtsfors. För ungdomsklasserna var samma tävling även en deltävling i den svenska ungdomscupen (SUC).

Från Karlstads paddlarklubb deltog Erik Hedin och Jesper Johansson i H16 klassen och Daniel Johansson i H14 klassen. Både Erik, Jesper och Daniel är yngsta i sina respektive klasser som spänner över två år, och med det i åtanke, var mästerskapen mycket lyckade för Karlstadspaddlarna.

På lördagen avgjordes svenska och nordiska mästerskapen i K1. Erik Hedin gick tidigt i loppet upp till en tredjeplats och med sig, vilandes på våg, hade Erik en dansk som först vid spurten orkade pressa sig förbi honom. Detta innebar att Erik slutade som fyra i nordiska mästerskapen men att han tog hem bronspengen i svenska mästerskapen. Jesper Johansson slutade som tjugonde man. Svensk och nordisk mästare i H16 blev William Berg från Nyköping och silverpengarna togs hem av Magnus Lindén också han från Nyköping. I H14 klassen kom Jespers bror Daniel in som elva i K1.

Under söndagen avgjordes K2 loppen och i H16 har Karlstad en stark besättning genom Erik och Jesper. Erik och Jesper har tidigare visat att de är starka och samtränade och gjorde även denna gång ett kanonlopp, där inte vare sig någon dansk eller norsk grusade några mästerskapsmedaljer i spurten, utan killarna paddlade in på en meriterande tredjeplats i K2 loppet. Fösta besättning i mål var föga förvånande Nyköping med William Berg och Magnus Lindén. Tvåa var Stockholms paddlarklubb med Nils Kullman och William Erlandsson. Eftersom det bara var två svenska besättningar före Jesper och Erik i mål, så innebar tredjeplatsen en bronspeng både i svenska och nordiska mästerskapen för Karlstadsgrabbarna.

Som avslutning på söndagen kördes också en så kallad short track maraton tävling. I short track tävlar man på en kort rundbana med ett landlyft på varje varv. Tävlingsformen kan liknas med längdskid­åkningens sprint. Alla tre karlstadskillar deltog i short tracken, och Daniel tog på ett imponerande sätt hem första platsen i H14 klassen efter en hård strid med en av Nyköpings duktiga ungdomar. Erik Hedin imponerade även han när han lyckades vinna H16 klassen. Erik hade inte ens drömt om det resultatet, efter den hårda fighten som han och Jesper utkämpat tidigare under dagen i K2 loppet. Jesper Johansson slutade på en 13:e plats i short tracken.

Sammantaget blev det en mycket lyckad helg för Karlstad paddlarklubbs duktiga ungdomar. Alla kom hem med minst en medalj trots att de som sagt är yngst i sina olika klasser.